A kationcserélő gyanta használata.

2013.02.11 17:09

Többször szóbakerült mostanság, a párlatok "fémes" törése.

Akiknek a hűtőjük saválló anyagból van, azok most ne figyeljenek:)

(bár megjegyzem, én nem vagyok a saválló hűtőspirál híve, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy a belőle lefolyó pálinka, hagy kívánni valókat maga után, ízben, illatban egyaránt.)

Fémes törést, általában a savas cefre, vagy a nem megfelően tisztított spirál okozza. A savas cefre, megmarja a rezet, és a párlatban kisebb nagyobb "kék darabkák" úszkálnak, majd leülepednek az edény aljára.

Van olyan is, amikor a fémes törést akkor vesszük észre, mikor kihigítjuk a pálinkát, és az beopálosodik. (erről már más helyen írtam)

Amennyiben fémes törésre gyanakszunk, akkor tesz jó szolgálatot, a kationcserélő gyantás szűrés.

Ennek az anyagnak, (helyesen előkészítve, aktiválva) az a tulajdonsága, hogy a folyadékban lévő fém részecskéket, magához köti.

A gyantán átfolyatott pálinka selymesebb, lágyabb lesz. Olyan mint ha már egy pihent, (érlelt) párlat lenne. A rendszerről most nem beszélnék, mert a "kiegészítők" fülön, láthattok fotókat róla. Jellemző részeit azért leírom. A rendszer, áll egy, vagy két csapból, szűrőtégelyből, a bele való gyantából, és különféle csövekből, csatlakozókból. Hidd el nem bonyolult. Előnye továbbá, hogy csak egyszer kell megvenni, utána a gyantatöltet, szinte örök darab. Örök, mivel ha telítődik fémmel (ezt onnan tudjuk hogy a színe kékeszöldre vált) újra aktiváljuk sóoldattal, így a felhasználhatósága, szinte végtelen.

Aktiválás: Az újonan beszerzett gyantánk, még nem tudja, hogy mi lesz a dolga. Meg kell "mondanunk neki" hogy mit szeretnék. Ezt úgy érjük el, ha egy éjszakára  (tömény) sóoldatban áztatjuk. Reggel  betöltjük a tokjába,(az az átlátszó henger a képen), és addig folyatjuk át rajta a csapvizet, mig nem elmúlik a másik oldalán kifolyó vízből a só íze. Ezzel megtörtént a gyanta aktiválása, és kezdődhet a szűrés. Mégtöbb infó erről a hasznos kiegészítőről: ITT OLVASHATÓ

Jó munkát!:)