A pálinka érlelése, pihentetése.

2013.04.08 11:46

A frissen lefőtt, és higított pálinka általában, még nem mutatja igazi arcát. Mindenképpen ajánlatos néhány hetes, hónapos érlelési folyamatot beiktatni, hogy ízei kerekedjenek, estleges kisebb karcossága lesimuljon. Abban egyetértenek a a szakemberek, hogy a friss pálinkára jó hatással van ez az időszak. Különféle érlelési eljárások ismeretesek. Van aki a fahordós, és van aki az üvegballonos érlelésre esküszik. Ha valaki a  fahordós érlelés mellett dönt, azt mindenképp csak tiszta, előre beáztatott,(kiforrázott) hordóba tegye. Az érlelés ideje,(fahordóban) ne tartson tovább, 4-6 hétnél, és mindenképp számoljon, valamennyi alkohol veszteséggel.

A fában lévő csersavak, egyéb szárazanyagok, jó hatással lehetnek a pálinkára.  De az ellenkezője is igaz lehet, pl jártam már úgy, hogy lefőzött pálinkám egy részét fahordóban érleltem, és a végén, az üvegballonban érlelt ízlett jobban.

Ez általában akkor fordulhat elő, ha a fahordóba olyan pálinka kerül, mely illat, és ízanyagaira nem jó hatással van az előbb emlitett "csersavas" érlelés.

Ilyen Pl: a kajszi, és a körte. Őket inkább üvegballonban érdemes pihentetni, így megtartják üde gyümölcsösségüket, és  rájuk jellemző aromáikat.