A szőlő

2013.08.21 14:57

A szőlő az a gyümölcsünk, aminek a cefrézése, talán a legtöbb kisérletezést engedi meg nekünk.

Régen a kipréselt szőlőből, szinte csak törköly pálinkát főztek. Ez álltalában a présből kikerült héjjat, és szárat jelentette. De azt már a régi öregek is tudták, hogy ha igazán jó pálinkát akartak főzni, nem préselték agyon a szőlőt. Mivel így volt bennemaradt lé is, (az élesztőknek volt "közlekedési" útjuk) könnyebben, gyorsabban erjeszthető lett a cefréje. Arról nem is beszélve, hogy a lé, plusz aromáket adott eme álltalam nagyon megbecsült pálinkának. Nos talán kezdjük az igazán finom párlatokat adó fajták áttekintésével. Ami nekem eddig nyagyon ízlett, az az Izabella, a Cserszegi fűszeres,az Irsai Olivér, és a Muskotályos fajták  voltak. Ezen fajtákon kívül is lehet finom pálinkákat készíteni, de ezek voltak a kiugróan finomak. Én eddig három féle módon készitettem belőlük cefrét. Csináltam igazi törkölyt, a kipréselt pogácsákból. Ez úgy készült, hogy szétlökdöstem a keményrepréselt pogácsákat, hordóba szórtam, és kevés víz hozzáadása után oltottam be élesztővel. Kihozatala elég gyengécske, de mitől is lenne sok, hiszen magas cukortartalmú levéből bor készült. Ezt a problémát, 3-5% cukor hozzáadásával enyhíthetjük. könnyen, gyorsan romló alapanyag! Szakszerű cefrézésre és lepárlásra gondot kell fordítani!

Magjai miatt, „odakozmálós” típus! Alapos hígítással elkerülhető, az odakozmálás!

Azután, készítettem, leszemelt (szár nélküli)  darált szőlőszemekből szőlőpálinkát. Ez hálás feladat, mert mivel bennemaradt az összes szőlőlé, mondhatom "jól fizetett" :) Nekem az ízéből, illatából hiányzott a szárjelleg ezért így nem is csináltam ezzel a módszerrel többet párlatot. Ne érts félre, nem volt rossz. Íze megfelelően áthozta a szőlő minden aromáját, de nekem valahogy a szárjellegtől törköly a törköly.

  Aztán, volt olyan, amikor csak ledaráltam a szőlőt. Benne maradt lé, héjj, szár. Talán ez ízlett nekem a legjobban. Ebben az esetben mindent volt ideje a cefrének "átörökíteni" a pálinkába. Darálás után egyből indítottam az erjedést, mely hevesen indult, (magas cukortartalom!) és kb 8 nap alatt le is zajlott.

Ugyan nem kifejezetten szőlőből, de azt hiszem a következő néhány sor is idetartozik még.

Szőlőbor: magas alkoholtartalma (9-12%) miatt lepárlásra igen alkalmas. Tapasztalat: 6-7 liter borból nyerünk 1 liter pálinkát (100l20l). Fehér, savas, „könnyű” borokból jobb pálinka főzhető, mint a színes vagy fajtajelleges, édes borokból!

Ha (íz,illat)hibás bort párolunk le a borhiba a párlatban is megjelenhet (ecetes bor)

 

Seprő: csak frissen szabad lefőzni, míg az élesztő nem kezd el rothadni. Mivel könnyen „felhabzik”, ezért óvatosan kell főzni. A párlatot 50° alá soha ne hígítsuk, mert opálos lesz![kénessav+karbonátok]