Átvágott erjesztés.

2013.04.08 11:40

A következő lehetőséget sokan nem szeretik, viszont én eddig sikeresen alkamaztam.

Persze itt is igaz ami sok más esetben, a mértékletesség betartása.

Alapfeltétel, a fokozott tisztaság. Úgy a hordóra, mint a gyümölcsre is érvényes. Az sem mellékes, hogy mit fog majdan befogadni a pálinkafőző.

Megtettem párszor, hogy az épp erjedésben lévő cefréből, (főerjedés) átmeretem az újonan indítani szándékozott, frissen aprított gyümölcspéphez. Alapos elkeverés után, nagyon gyorsan beindult az új cefre.

Ha az "anyacefre" jó minőségű élesztővel volt beoltva, az újonan beoltott is gyors, intenzív erjedébe fog kezdeni. Ezzel megspóroltam időt, élesztő felfuttatást.

(az emberi lustaság határtalan:)

Amikor az ember sok gyümölcsöt erjeszt,(és esetleg egyforma fajtákat)  kényelmes megoldása annak hogy a következő cefre is hamar elinduljon, és egy kis időt is ellophatunk a pálinkafőzéstől.

Tudom van aki azt mondja hogy ez nem egészséges, hiszen ha esetleg beteg volt az "anyacefre" akkor a betegséget is átvisszük az új hordóba. Én még sohasem jártam így, ezért merem ajánlani ezt az eljárást, főleg olyan esetekben mikor ugyan olyan cefrét indítunk.

Nem értek egyet azzal, hogy az élesztők "elöregszenek", bár nyilván van ilyen. Mivel tudjuk az élesztő gombák hihetetlen szaporodási sebességre képesek, ezért, azt gondolom, hogy a belotáskor átkerült törzsállomány szaporodásából keletkezett új egyedek, semmivel sem rosszabbak, mint az első beoltáskor regeneráltak.

Persze ennek az eljárásnak is vannak határai. 2-3 átvágás után, én is új törzsel szoktam beoltani a cefréimet.

A pálinka minőségére, semmilyen rosz hatást nem gyakorolt ez a módszer, tapasztalataim szerint.  A pálinkafőző pedig enm ellenkezett :)