Cukrozni, vagy nem cukrozni? Ez itt kérdés.

2013.04.08 11:33

Újabb érdekes kérdést kezdünk feszegetni, ami szintén megér egy fejezetet..

Had idézzek fel egy történetet, mielőtt válaszolnék. Mivel gyümölccsel aránylag jól el vagyok látva, megengedhettem magamnak egy kisérletet.

Kaptam 150kg barackot. No én gondoltam egy merészet, és 3 db 60l-es hordóba külön külön erjesztettem be őket. Az első hordóba, nem tettem cukrot. A másodikba 4%, a harmadikba 8% cukor került. Végig külön kezeltem, és külön is krültek a cefrék, a  pálinkafőzőbe.  Aztán mikor  elkészült a pálinka, meghívtam egy hozzáértőkből álló, pálinkafőzéssel foglalkozó csapatot, tesztelésre. Főtt a csülköspacal a bográcsban, és mindenki nagyon várta a pálinka kóstolást. Is.:))

A kóstolók 5-en voltak. Mindenki számozott poharakban kapta a pálinkát, hogy ne tudja melyikben mi van.  A pálinkafőző minden főzetnél azonos volt. Na kérem. Nem is szaporítanám a szót, végeredmény magáért beszél. Az egyes számú pohárban kapták, a "nem cukrozott" cefréből készül pálinkát. A kettesben a 4%-ost, a 3-asban a 8%-ost.

Az ötből 4 embernek a 2-es pohárban lévő pálinka ízlett legjobban. Aztán természetesen elárultam Nekik, hogy melyikben mi volt, de ez újabb kérdést vetett fel. Miért az volt a legfinomabb?  Volt aki arra tippelt, hogy nem ugyan abba a pálinkafőzőben készült, volt arra, hogy nem egyforma volt a gyümölcs fajtája. Miután elmondtam, hogy az összes minta egy és ugyanazon pálinkafőzőben készült, és a fajta is egyforma volt, hosszú megbeszélés kezdődött. Minek utána  arra lyukadtunk ki, hogy a 4% cukor,(a cefrében) jó hatással van a pálinka ízére, illatára. DE MIÉRT IS?

Szerintünk azért, mert a (4%cukorral) egy  megemelt alkoholtartalmat kapott a cefre. Ez a megemelt alkoholtartalom, jobban "kilúgozta" a gyümölcsből az ízeket, aromákat. Persze ez is csak egy határig igaz. A 8%-os már nem volt jó. No akkor térjünk vissza kezdeti kérdésünkre. Kell-e cukor, vagy nem a cefrébe?

Azt hiszem a válasz a sorok közt van:)))

A lényeg, hogy a hozzáadott cukrot, mindig oldott, (szirup) állapotban tegyük a cefrébe, a főerjedés után. Tehát, a 4.-5. napon. Ekkor langyosvízben oldjuk fel a cukrot, és lassú keverés mellett öntsük a cefréhez. Azért kell felodani mert a szárazon bejuttatott cukor, képes akár leállítani az erjedést is! Nyilván sokan emlékszünk nagymamáinkra akik mindenféle hozzáadott anyag nélkül, CSAK rászórt cukorral tartósították pl az epret. Annyi cukrot szórtak az üvegben lévő eperre, hogy az szinte "megölte" az élesztőket, és ezért nem "forrt" fel a gyümölcs az üvegeben. Nehogy ebbe a hibába essünk! Jó cukrozást :)