Élesztőzzünk, vagy ne?

2013.04.08 11:35

Na ebben is megoszlanak a vélemények. "A régi öregek sosem tettek élesztőt a cefrébe és mégis jókat főztek"

Hmm... Igaz. De! Egy dolgot nem kell elfelejteni. A gyümölcscukorból pálinkát,(alkoholt) CSAK, és csakis élesztők képesek gyártani!!!

Persze.....    Tudom..... Már hallom is a választ:) "a régiek se tettek"  Ez azért működött,(működik ma is) mert a levegő, a fák, a bokrok, és a szabadban lévő csümölcseink is, tele vannak vadélesztő gombákkal. Ezek is képesek a cefrét megerjeszteni, csak nem mindegy pl az erjedés ideje, nem mindegy a kihozatala, nem mindegy, hogy közben,(a hosszadalmas erjedés alatt) milyen betegségek támadják meg a féltve őrzött,  esetleg drágán vett cefrénket.

Tehát. Mindenkinek javaslom a készreturmixolt gyümölcs élesztős beoltását, megfelelő fajélesztővel. Jelenleg a legjobb élesztő a

Distilla Fruit X élesztő.

Ugyan úgy csináljuk, mint az asszonyok a kelttésztához, csak mi nem tejet, hanem langyos enyhén cukros vizet használunk az élesztők "beindításához", felfuttatásához.Beoltáskor

20 perc múlva....

És 25 perc múlva..

Mikor ez megtörtént, mehet bele a leaprított gyümölcsbe, és néhány órai szaporodás után a cefrénk intenzív forrásba kezd. És itt az INTENZÍV szón van a hangsúly. Nekünk az a jó, ha cefrénk minél előbb elerjed. Jó esetben ez 7-12 nap alatt végbemegy. Ne féljünk attól a téves hiedelemtől, hogy "élesztőízű" lesz a pálinkánk.  Ugye még emlékszünk? Élesztő nélkül nincs erjedés!!! Az "élesztőíz" jelzőt,sokan (rosszul) összekeverik a ROMLOTTCEFRE, BETEGCEFRE izzel, illattal! Nem mindegy kérem. NINCS ilyen hogy élesztőíz! Van viszont romlott, (a helytelen kezelés miatt előforduló) tejsavas, vajsavas, nem mosott, földes gyümölcsnél pedig az akroleines, hibás beteg cefre íz! Na ezt viszont lehet érezni a pálinkán!

Erről a témáról szól a "Vezetett erjesztés" című videóm is.