Lepárló torony.

2013.04.08 14:42

Már többeknek beszéltem,(hírlevélben is kiment) legújabb foglalatosságom tárgyáról, egy lepárló torony építéséről.

Ez egy  új fejlesztésű, az eddig megszokottaktól, teljesen eltérő lepárlótorony lesz.

Megépítésének befejezése, az elkövetkezendő 1-2 hét folyamán lesz. Bár részegységeivel már kész vagyok, még a finomítás, és a "behangolás"

hátra van. Néhány hónapja találkoztam egy lelkes kutató-fejlesztő csapat tagjával. Ő beszélt nekem erről az újításról. Kicsit kétkedve fogadtam, (mivel nem vagyok az egyoszlopos lepárlás híve) de mikor megtisztelt azzal, hogy hozott az új toronnyal főtt pálinkájából, hát..... Leesett az állam. Az illata rendben volt. No gondoltam ezt tudja a pisztoriusz tányéros is. De a kóstolás után, őrömmel állapítottam meg, hogy ennek, az ízvilága is rendben van. Aztán mikor elkezdett mesélni róla a feltalálója, kifejlesztője, akkor néztem csak nagyot.....

Az elő, és utópárlat,  elhanyagolható mennyiségű.

Nem kellenek a pisztoriusz tányérok, ezért nincs szükség plusz hűtésre, hűtővíz visszavezetésre, és az ezzel járó "szabályozgatásokra".

Nem kell a csőköteges hűtő a tetejére, itt megint energiát spórolhatunk.

Egymenetben lejön a pálinka, minimális elő, utópárlattal.

A kozmaolajat, a "töltet" magához rántja, így ez a (következő) főzés elején, (előpárlattal) távozik.

Az utópárlat szennyező anyagait, szintén "megfogja" a töltet, és a következő főzés elején fognak lejönni.

 

 

Az új rendszerben a lecsapódott párák, nagy felületű, gyöngyökre csapódnak le, melyekről a további melegítés hatására, (a precízen kitalált térfogatszámításoknak köszönhetően), tovább vándorolnak, a hűtő, aztán a poharunk felé. Hasonló  elvet régóta használnak a vegyiparban. "töltött lepárló torony" néven.. Álltalában olajok, benzin, és alkoholkinyerésre. A lelkes csapat, ezt a tornyot alakította (hangolta) át, pálinkafőzéshez. A  különbség pedig, nem kicsi, a vegyipari és e között. Az alkatrészfotók, hírlevélben kimentek. Remélem tetszik:)

Folyt köv....