Leégésgátló

2014.02.08 14:21

Elkészült az új leégésgátló.

Először megpróbáltam én készíteni egyet, egy sima rozsdamentes lemezből, sok-sok lyuk kialakításával.

A több száz furat elkészülte után, jött a kipróbálás. Szomorúan tapasztaltam, hogy hiába sok a furat a lemezen, mégsem tudja átadni igazán a befektetett energiát a cefrének a gázláng. Ezt onnan vettem észre, hogy 58,8 foknál, nem tudtam feljebb melegíteni a cefrét, pedig 20 percet vártam rá, hogy feljebb menjen a hőfok. Sajnos nem ment. És akadt azért itt más probléma is. Mivel a furatok elkészítéséhet be lett pontozva a lemez, sajnos megnyújtotta azt. Ezért elvetemedett, és nem zárt tökéletesen, az üst aljánál. Ez a második fotón szépen látszi is.

 

 

 

 

Aztán kipróbáltam ugyanezen cefrénél, az új, gyárilag perforált "szitát". Mindkét szitánál a pálinkafőző üst aljába, annyi víz került, hogy éppen ellepje a szitát. Ez kb 2 litert jelent, egy 50 literes üstnél. Az új, (gyárilag perforált) szitánál, mindenféle megtorpanás nélkül szaladt fel az almacefre hőmérséklete a kivánt értékre.  A láng a legerősebbre volt állítva, hogy lássam leég-e a köztudottan ragadós cefre. Lefőztem, és nagy izgalommal ürítettem ki az üstöt, hogy vajon odakapta-e? Az eredmény, minden várakozást felülmúlt. Fényes üstalj mosolygott rám:) A szita lyukátmérője 2mm. Azért választottam ilyen aprólyukú szitát, mert ezen a sok főző életét megkeserítő szőlőmag sem fér át. Azt gondolom, sok bosszúságtól fog megóvni minket ez az okos kis szerkezet.

Itt az asztalon mutatom meg ....

 

 

Itt már összeszerelve.......

 

 

 

Az üstben pedig így mutat....

 

 

 

Egyébként a leégésgátláson kívül, van még egy előnye a használatának. Finomításkor, nyugodtan dobálhatunk az alszeszbe gyümölcsdarabokat is az intenzívebb, illatok, ízek kialakítása végett. Nem fog tudni ezután leégni, mivel nem tudnak lesüllyedni az üstünk aljára.