A pálinka opálosodása.

2013.04.08 11:38

Sokszor, sok helyen okoz problémát a kihigításkor beopálosodó pálinka.

Hát kérem ennek 3 okozóját ismerjük.

1, Nem megfelleő kozmaolaj leválasztás

2, Fémes,(rezes) törés Általában akkor fordul elő, ha a cefrénk savasabb a kelleténél, vagy ha elindult az ecetesedés benne.

3, A higítóvíz túlzott ásványianyag tartalma

 

Az első problémát már az alszesznél orvosolni kell! Nem kerülhet kozmaolajos alszesz a pálinkafőzőbe finomításra! A kozmaolaj, általában az alszesz, (első főzés) után jelenik meg a párlat tetején. Kb úgy néz ki, mint a húslevesen a zsír.  Tökéletes a lehűtés, (és "lekanalazás") és a leitatás, ( pzs-vel, vagy Ágnes papírtörlővel), Én így itatom le a kozmaolajat az alszesz tetejéről. Eddig bevállt. Van még egy módszer, az un :Szőlősi féle szűrő. Ezt álltalában megtalálhatjuk a bérfőzdék rendszerében, (vagy működik, vagy nem:)Ez a szűrő hidegvízzel, (jégdarabkákkal) működik rendesen. Az elve a következő: A pálinkafőzőből, belecsurgó alszesz hirtelen lehül, ezért a benne lévő olaj, kicsapódik a tetején. (mint a hideg húsleves tetején a zsírok) Ennek továbbjutását egy több rétegű szűrő akadályozza meg. Nagyon lényeges valamelyik módszer szakszerű alkalmazása a tükrös pálinka érdekében.

A következő eljárást, a már kész pálinkán végezhetjük sikeresen, fémes törés esetén.

A második, a kationcserélő gyantán való átengedés. Itt nincs más dolgunk mint egy kationcserélő gyantával megtöltött edényen, ("kiegészítők" fülön láthatod is) átöntjük az opálos pálinkát, és csodálatos, tükörtiszta anyag fog lefolyni. Én ezt ajánlom, és is ezt a módszert alkalmazom, ha ilyen problémám van.

Több helyen, a kationcserélő, be van építve a pálinkafőző rendszerbe. Nem folyhat le úgy pálinka, hogy ne haladna át a gyantás szűrőn.

Ha a higítóvízzel van a baj, használjunk desztvizet (gyógyszertárit) bár tudom hogy drága,(1000ft/2liter) de tuti!

Ha sokat kell kihigítanunk, nekem bevált a Szentkirályi rózsaszínkupakosa. Olcsó, és nem opálosít.

Ha minden meg van, már csak egy dolog maradt. Nagyjából egyforma hőmérsékletre kell hozni az összetevőket, és indulhat a kihigítás, folyamatos keverés közben, mindíg a pálinkához keverjük a vizet, és sosem fordítva! Figyeljünk arra is, hogy lassan, folyamatos kevergetés közben öntsük a vizet a pálinkához!