Szakaszos, erjesztés.

2013.04.08 11:31

Sokunknak okozhat problémát, hogy a majdan a cefrézni kívánt gyümölcs, nem egyszerre érik, vagy  nem egyszerre tudunk hozzájutni a cefrézésre szánt mennyiséghez de azt szeretnénk, hogy egyszerre kerüljön be a pálinkafőző-be.

No kérem. Nincs ezzel semmi baj. Nyugottan gyüjtsük össze, és fagyasszuk le az éppen érett, vagy kapott alapanyagot. Aztán ha összejött a kellő mennyiség, egyszerűen elővesszük, kiolvasztjuk, és a megfeleő hőmérsékletre emelés után,(17-20 fok) kezdődhet az aprítás, darálás. Én van amikor már fagysztás előtt aprítom a gyümölcsöt. Kevesebb helyet foglal a fagyóban.

A kiolvasztást, úgy is megvalósít6juk, hogy beöntjük a fagyasztott gyümölcsöt az pálinkafőző-be, kevés vizet adunk hozzá, és lassú tüzelés mellett, a kívánt hőfokra melegítjük.

Lényegesen jobb  így, mint ha hetekig, (esetleg hónapokig) mindig annyit tennénk a már forrásban lévő cefrénkhez, amennyi beérik. Az a baj ezzel, hogy a cefrénkben lévő élesztőket (és az esetleg jelen lévő káros baktériumokat) így hetekig tápláljuk, ezzel utat adva a nem kivánt cefre betegségeknek, fertőzéseknek.

Szerintem, egy elindított cefréhez, max 3-4 napig,(a főerjedés idején) érdemes további gyümölcsöt hozzáadni.

Ha valami utána fut be, irány a fagysztó.

Így lesz pálinkánk egyforma jó minőségű, és egyszerre tele a pálinkfőző.