Torony teszt.

2013.05.24 15:39

Megvoltak az első tesztfőzések a finomító toronnyal. 3 külön csapattal teszteltem az eredményt, hogy a lehető legtisztább, legkerekebb képet kapjam az eredményekről.

Nos.

A 3 csapat, két szakmai, és egy baráti társaságból állt. Az eredményeket a kóstolás közben, folyamatosan feírtam, hogy nehogy elfelejtsem.

Egynapon főztem, az egy a telet kinntöltött Golden almából. Egyet kisüsti módszerrel, egyet pedig a toronnyal. Az almának már válogatás közben érezhető volt egy "penészes, dohos" jellege.

Az már az elején világos volt, hogy a kisüsti (kétszerfőzött) módszer, elnyomta a dohosságát a pálinkának. Mondthatnám alig érződött rajta. De ugyanígy elnyomta sajnos az "almaságát", alma illatát is a pálinkának. (ugye tudjuk? minél többet főzzük, annál kevesebb illat, annál kevesebb aroma marad benne) Most értettem meg azt, amikor azt mondják, hogy az alma "jellegtelen" pálinkát ad. Igen. Kisüsti módszerrel főzve.

A kisüsti pálinkája, tényleg egy jellegtelenebb párlatott adott. Mivel mind két pálinka  friss volt a kóstoláskor, bátran lehetett bíráni őket.

Az első cikkben azt írtam, a toronynál "kevés az előpárlat". Nos ez azért nem egészen így van. Bár az előpárlat, nem olyan drasztikusan büdös, nem annyira érződik rajta az etilacetát, (acetonszag), de azért van. Egyébként lehet, hogy azért éreztük az előpárlatot kevesebbnek, mert elnyomja, a gyümölcsillat. Viszont az almaillat,mindennél erősebben átjött a tornyos berendezésen. Olyan illatorgiában volt részünk, hogy amikor az egyik barátom, (pálinkához nem értő) lányának az orra alá dugtuk a két poharat, (kisüsti, tornyos) Ő azt mondta, hogy az egyikben nem tudja milyen pálinka van, de a másikban biztos, hogy alma, mert legszívesebben beleharapna. Mi is lehetne nagyobb dícséret annál, mint mikor egy nem hozzáértő, is kiválasztja, és meg is megnevezi pálinkáink közül,  a gyümölcs fajtáját? Emellet el kell mondanom azt is, hogy a tornyos főzésű pálinka, sajnos jobban áthozta a gyümölcs dohos, jellegét. Ennek először nem örültem, mert zavart ez a mellékíz. Aztán kezdtem azon gondolkodni, hogy ha a torony ezt a (nekívánt) mellékízt áthozta, akkor át fogja hozni majd az igazán jó, friss gyümölcsök minden ízét, zamatát is. Sajnos áprilisban nehéz friss gyümölcshöz jutni.

Volt egy szárazpróbás összevetés is. Na itt megoszlottak a vélemények. Volt aki a kisüstinek érezte tovább az illatát, volt aki a tornyosét.

Aztán ahogy emekedett a "zsűriben" a szeszfok, úgy vált egyre bizonytalanabbá a véleményük :)

Azt hiszem az a lényeg, hogy amíg józanul kóstoltak, amíg józanul, vizsgálták az illatokat, addig ha (sokszor nehezen is) de átlagova csak kimondták: A tornyos rendszer pálinkája almásabb, szárazpróbája hosszantartóbb, ízében pedig gyümölcsre jellemzőbb ízvilágú, mint a kisüstön főzötté.

És az utolsó nagy előnye, más finomító tornyokkal szemben, hogy mivel a torony hűtése automata, nincs szükség főzés közbeni, "hűtővízszabályozgatásokra"!!!

Hát kérem.....

Ezért fogtam bele.

Itt üzenem azoknak, akik érdeklődtek torony vásárlás ügyben, hogy addig nem adom ki a kezemből, amíg nem lesz tökéletes, és nem tudom átadni az összes tapasztalatom, a témával kapcsolatban. Egyelőre még tesztelem egy darabig. Szerintem junius közepén, már elérhető lesz. (érdeklődés, továbbra is emliben)

És itt köszönném meg a  fejlesztő csapat hozzáállását, korrektségét, mellyel segítségemre voltak, és a  "zsűritagoknak" az áldozatos munkáját, hogy rámszánták azt a néhány órát, és véleményeikkel előbbre vitték az egyoszlopos rendszeren főtt Pálinka sorsát!