A cefre lepárlása.

2013.04.08 11:42

Hát tisztelt kollégák elérkezett az idő. Cefrénk leerjedt, pálinkafőzőnk levett sisakkal várja, hogy kifőzzük az új cefrét. Honnan is tudhatjuk, hogy kész a cefre? Én úgy szoktam megnézni, hogy a hordóba eresztett égő gyufa,(öngyujtó) ha már nem alszik el a termelődő Co-tól. Vagy. A "bunda" már lesüllyedt. Ezek a biztos jelei a cefre teljes kiforrásának. No ekkor lesz szükségünk arra, hogy egy jól szabott pálinkafőző kinyerje nekünk a cerében keletkezett alkoholt. Most fog fizetni, (vagy nem:) a sok törődésért amit tőlünk kapott.Első körben a célunk, hogy a cefréből, minden alkoholt kinyerjünk. Nincs elválesztás, nincs "rézeleje", csak alkohol kinyerés.Első dolgunk az legyen, hogy ellenőrizzük a cefrénk sűrűségét. Sajnos az idén, szinte egyáltalán nem esett eső. Ez sokszor szinte "száraz" gyümölcsöket eredményezett. A szilvával, barackkal nem volt gond, de az almatermésűek (alma, körte, birs) nagyon lészegények lettek, mely vízhiányt nekünk kell pótolnunk a cefrébe. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy az élesztőknek olyan közeget teremtsünk, hogy akadály nélkül "közlekedhessenek" a cefrében. A pektinbontó is akkor tudja kifejteni áldásos tevékenységét, ha egy híg keverékbe kerül. A másik ok hogy a pálinkafőző, is jobban képes a cefre homogén melegítésére, ha van egy közeg, (víz) ami szétoszlatja a bevitt hőt. Tehát a fent említett gyümölcsöket fel kell hígítanunk.

Az alszesz mennyisége,egy  helyesen vezett erjesztés esetén, általában a pálinkafőzőbe került cefre 20-25%-a lesz. Ha van párahőmérőnk, nem kell az "öregek módszerét" alkalmaznunk, Hogy aszongya: "ha rálöttyintem a lefolyó párlatot a forró sisakra, és ha már az nem gyullad meg, kész a főzés", hanem egyszerűen 98,5 foknál, vagy 10%-os lefolyó alkoholtartalomál, abbahagyhatjuk a főzést. Szinte minden alkoholt kinyertünk a cefréből. Ami meg benne maradt, az már nem éri meg a melegítést.

Ha ezzel megvagyunk, (én egy vödörbe szoktam engedni az  alszeszt), jöhet a kozmaolaj leválasztás. Ez nagyon fontos!!! Azért vödörbe, mert ennek széles a szája. Könnyebben leitathatom az alszesz tetejéről, a rajta úszkáló olajat. (mint húsleves tetején a zsír) Általában papírzsepit, vagy Ágnes papírtörlőt használok. 6-7 db elég szokott lenni az olajtalanításhoz. Egyszerűen "rádobom" az alszesz tetején úszó olajra, és azzal a mozdulattal le is kapom róla. A papír magáhozrántja az olajat. Ha ezzel is elkészültünk, jöhet a finomítás......