Üdvözöllek kedves látogató, a Pálinkafőző gyártás, és a

cefre készítés, világában!

Aktuális pálinkafőző akcióink elérhetők itt: palinkafozoarak.hu/palinkafozo-szettek-akciok/


Elindult az új, több információt tartalmazó oldalam: www.palinkafozoarak.hu

Bemutató főzéssel (alma finomítás) egybekötött előadást tervezek újra, főleg azoknak, akik helyhiány miatt nem fértek be a helyiségbe az előző alkalommal. Természetesen új jelentkezők érdeklődését is várom. Az előadáson, kicsit átbeszélnénk azokat a dolgokat, amik nélkülözhetetlenek a kiváló minőségű pálinka készítéséhez.

Ha Te is megnéznél egy ilyen bemutató főzést...
Ha Neked is lenne olyan kérdésed, amire sehol nem találod a választ.
Ha érdekel a téma, és szívesen eltöltenél egy szombat délelőttöt, egy pálinkafőzéssel foglalkozó "alkimista" társaságában...
Ha szívesen megosztanád tapasztalataidat, vagy kérdeznél a témában...
                                  ... akkor most itt lesz a lehetőség rá!

Úgy tervezem, hogy február utolsó szombatján, (28.-án) reggel 9-kor kezdenénk, és számításaim szerint, 13,00-kor kihígítanánk a főzött pálinkát. Megfelelő létszám (15-20 fő) esetén a fenti időpontban tartanánk meg az eseményt.
Jelentkezés: KIZÁRÓLAG email-ben, a : palinkafozoarak.hu/kapcsolat/
oldalról küldött levélben! A tárgy mezőbe, ezt írd be: "Főzzünk együtt". Kérlek a levélben írd meg, hányan érkeznétek. Telefonos jelentkezést sajnos NEM tudok elfogadni!

Addig is finom pálinkákat kívánok!
Üdv
Miklós.

 Pálinkafőző család

 

 

Magamról

 

Ha már így megtiszteltél kedves látogató a figyelmeddel, had írjak pár sort arról, miért is készítek pálinkafőzőket.

 

2010-ben, mikor felszabadult az országban a házi pálinkafőzés, és a pálinkafőző birtoklás tilalma, kereskedőink szétszaladtak a szélrózsa minden irányába, hogy kielégítsék az új piac igényeit. Bekerült az országba minden olyan készülék, amibe ha cefrét töltöttél, melegítés hatására valamilyen párlat folyt le. Nagy volt a felvevőpiac, és szegény ember azt vette meg amit lehetett kapni. Magam már a „felszabadítás” előtti néhány évben is főztem pálinkát. (jaj nekem ha a NAV olvassa:) Sok sok kísérletezés, kudarc, és vacak, kaparós, szúrós, „visszabüfögős” párlat, leégés, megromlott cefre kisérte utam. Volt, hogy kiváló cefrém volt, de nem volt alkalmas a pálinkafőzőm, hogy igazán jó minőségű pálinkát csurgasson. (ezt akkor még nem tudtam)

Folyt abból alkohol, de úgy éreztem, nem ez az igazi pálinka. Kerestem tovább az utat, ami oda visz, ahová jutni szeretnék.

Sosem voltam elégedett a pálinkáimmal. Ha valaki megkínált, és az övé finomabb volt, az azonnal arra sarkalt, hogy a következő pálinkám, legalább olyan, de ha lehet még jobb legyen. Sokáig azt gondoltam azért gyengébb az enyém, mert nem jó a gyümölcs fajtája, vagy nem jó élesztőt használok. Ezek is számítanak, de nem ez volt a baj. Rengeteget olvastam a témában, iskolába mentem, fórumokat bújtam, szakemberekkel beszélgettem. Szinte főzésenként "faragtam" valamit a masinámon, melyet én készítettem. Mind ez még a 2006-os esztendőben volt. Aztán a (nem tudom hanyadik főzőmnél) valami megváltozott. Illatos, aromás, kellemesen bársonyos, és a cefrézett gyümölcsre egyre jellemzőbb párlatok kezdtek születni. Na akkor éreztem úgy, hogy : „most valamit eltaláltam” A cefrét a tanult módon készítettem eddig is. Mi változhatott?

A főző.

A pálinkafőző, melynek arányai, méretezése, anyagösszetétele, kikristályosodott. Mit is jelent ez?

Azt jelenti, hogy nagyon sok „főzőcsináló” soha életében nem főzött pálinkát. (tisztelet a kivételnek!) A tervező lerajzolta, a lakatos összerakta. „Lesz ami lesz, majd megveszik alapon”. És igen. Megvették, mert vagy nem volt más, vagy erre futotta. Olyan ez mint mikor anno, Zsigulikra is várni kellett. Akkor az volt, annak örültünk. De ma már azért mindenki jobban megnézi, hogy mire adja ki a nehezen megkeresett pénzét. Így van ez jól. Mint ahogy autóból, már a pálinkafőzőkből is nagyobb lett a választék. Ember legyen a talpán, aki tud közülük választani. (jelzem sokra elég csak ránézni, és látszik, hogy soha nem fog kiváló minőséget produkálni)

Nekem az volt a célom, (mai is az) a tervezéskor, az anyagok, méretek és a beszállítók megválasztásakor, hogy olyan pálinkafőzőt adjak az emberek kezébe, amilyennel én főzök. Vagy annál is jobbat. Olyan pálinkafőzőt, amivel nincs bosszúság, nincs tökölődés, nincs kompromisszum kötés, minden passzol mindenhez, biztonságos, és felhasználóbarát, esetleg még bővíthető is legyen, és az sem hátrány, ha megfizethető. Olyan kiegészítőket tervezek, készítek a pálinkafőzőkhöz, amik az elején nekem is hiányoztak ahhoz, hogy a pálinkafőzés, még biztonságosabb, kényelmesebb legyen.(pl: deflegmátor, leégés gátló, finomító torony, stb) Tettem ezt azért, mert már a sokadik aranyérmet zsebeltem be pálinkáim minőségéért, és úgy éreztem, hogy itt az idő, hogy másnak is a kezébe adjam a lehetőséget, hogy ne a régi „disznóvágásos bátorítót” készítse el, hanem kiváló minőségű párlatokkal örvendeztesse meg magát, ismerőseit, barátait. És tettem ezt azért, hogy a Magyar Pálinka végre elnyerje méltó helyét, a világ, alkoholos italai között.

 

Kívánok mindenkinek jó cefréket, finom pálinkákat.

Miklós

 

A bibliánk innen letölthető.

Dr, Sólyom Lajos: Pálinkafőzés.

data.hu/get/3065465/Dr._Solyom_Lajos_-_Palinkafozes.pdf

google-site-verification: google3b3dc289d1c54205.html

Újdonságok

Reményeim...

2012.06.06 13:03
Ma indítottuk el új weboldalunkat. Remélem sokat beszélgetünk majd a jó pálinka, és a  főzőkészítés rejtelmeiről.
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5